Home » Teknologji » Teknologjia Blockchain

Teknologjia Blockchain

Bota e teknologjisë dhe e investimeve është e shqetësuar për blockchain dhe monedhat kriptografike. Sipas CoinDesk, fondet e kapitaleve të shpërndara në hapësirë ​​janë rritur vazhdimisht që nga viti 2013 dhe në vitin 2017 numri i fondeve globale të fokusuara në kriptografi shpërtheu nga më pak se 40 në mbi 200 deri në fund të vitit.

Bazuar në vigjilencën e TrueBridge në hapësirën blockchain, duke përfshirë bisedat e vazhdueshme me menaxherët e kapitaleve, sipërmarrësit dhe ekspertët e teknologjisë, më poshtë është një përshkrim mbi bazat e blockchain dhe pse ka rëndësi.

Çfarë janë blockchain dhe kriptomonedhat?

Teknologjia Blockchain përdor një bazë të dhënash të përbashkët dhe të decentralizuar që zotërohet pjesërisht nga çdo anëtar i një rrjeti peer-to-peer dhe jo nga një njësi e vetme (p.sh. një bankë ose DMV lokale), siç është rasti I bazës së të dhënave tradicionale dhe të centralizuara.

Libri/regjistri I llogarive shërben si një regjistër transaksionesh, i cili ndahet në rekorde (“blloqe”) të cilët kanë marrë pjesë në një transaksion, çmimin dhe detaje të tjera. Pronësia dhe verifikimi i këtyre blloqeve zbatohen dhe sigurohen me anë të enkriptimit nga anëtarët e blockchain.

Anëtarët konkurrojnë për të koduar transaksionet; kur të gjendet një zgjidhje, blloku i shtohet procesverbalit të të gjitha transaksioneve paraprake (“zinxhiri”), i cili pastaj zbatohet në të gjithë rrjetin.Që një rrjet blockchain të mbetet  koherent dhe i përdorshëm, anëtarët e tij duhet të vërtetojnë të dhënat që përmbajnë blockchain në një proces intensiv.

Kriptomonedhat ekzistojnë kryesisht si një nxitje për anëtarët e një blockchain për të ruajtur rrjetin. Teorikisht, një kriptomonedhë do të rritet në vlerë siç rritet vëllimi i transaksionit dhe si rrjeti blockchain bëhet më I dobishëm nga ana sociale dhe ekonomike.

Pse ka rëndësi? Cilat janë mangësitë dhe rreziqet?

Në thelb, disa VC(Venture Capital-kapitale private) shohin një potencial për blockchain për të qënë mekanizmi organizues dhe modeli ekonomik për gjeneratën e ardhshme të internetit, por ka edhe mangësi dhe rreziqe për sistemin aktual.

Mundesi potenciale

  • Blockchain dhe kriptomonedhat mund të eleminojnë “njeriun e mesëm” në transaksionet tradicionale dhe të krijojnë praktika më pak të shtrenjta dhe më të sigurta në pronësi të komunitetit dhe biznesit të qeverisur.
  • Blockchain dhe kriptomonedhat mund të krijojnë një klasë të re të aseteve jo të lidhura me mallrat, tregjet e kapitalit, etj dhe pa rrezikun e ndërhyrjes nga një autoritet qendror.
  • Potenciali më i mirë po lëviz nga kompanitë kryesore të internetit për të filluar projekte bindëse të fokusuara në blockchain.

Madhësia, kompleksiteti dhe “shpejtësia e ndryshimit” të tregjeve të kriptografisë janë të forta.Korporatat si Citigroup, Google dhe Microsoft janë duke investuar strategjikisht në teknologjinë blockchain.

Rreziqet potenciale

  • Jashtë investimit / spekulimit, shfrytëzimi i blockchain në botën reale aktualisht është i kufizuar. Ka të ngjarë të mbetet kështu derisa të krijohen fondacionet infrastrukturore dhe rregullatore për të siguruar transferime efektive të regjistrave blockchain dhe kriptoaseteve.
  • Teknologjia Blockchain duhet të jetë më e shpejtë dhe më e sigurt për të fituar besimin e publikut më të gjerë.
  • Kohë dhe përpjekje thelbësore do të kërkohet që të kalojnë në një model të decentralizuar të të dhënave.

Ç’pritet më tej?

Kapitalistët e sipërmarrjeve kanë investuar për fillimin e blockchain dhe zonat e lidhura me të për vite me radhë. Megjithatë, gjatë 12 muajve të fundit, metodat e mbledhjes së fondeve janë zhvendosur me ardhjen dhe miratimin e gjerë të Ofertave Fillestare të Monedhave (ICOs). ICO-të ofrojnë një mjet për startupe për të ngritur kapitalin duke lëshuar kriptomonedha për investitorët e tyre, në vend që të ndjekin një marrëveshje tradicionale për para të gatshme.

Më shumë se 80% e financimit të sipërmarrjeve bërthamore u rritën përmes ICO-ve në gjysmën e dytë të vitit 2017. Kjo prirje ka vazhduar në 2018, e cila pa një ICO të lartë të dollarit nga Block.one, i cili mund të jetë më i madh se gati të gjitha ICO-të e botës deri më sot.

Për shkak se kushtet e financimit të ICO-ve janë të favorshme për sipërmarrësit, disa i shohin ICO-të si një kërcënim potencial për modelin tradicional të VC në afat të gjatë. Sidoqoftë, disa VC kanë gjetur mundësi duke investuar drejtpërdrejtë në ICO nëpërmjet marrëveshjeve SAFT (“Marrëveshja e Thjeshtë për Shenjat e Ardhshme”), të cilat i shesin shenjën drejtpërdrejtë VC-ve.Fushat e tjera të mëdha të blockchain ose kriptografisë ku VC-të po investojnë përfshijnë:

  • Shkëmbime kripto-valute
  • Kompanitë e pagesave / remitancave
  • Bllokchain-e private
  • Aplikacionet specifike të industrisë së blockchain

Totali i transaksioneve të kapitalit të investimeve vitin e kaluar arriti në 50% të marrëveshjeve të përgjithshme, nga 57% në 2016 dhe 72% në 2015. Megjithatë, përdorimi në rritje i ICOs ka krijuar një rritje në kompanitë e investimit që nuk përfaqësohen nga këto të dhëna për financimin e kapitalit. Kjo rritje e kompanive të reja mund të jetë dëshmi se blockchain po ndjek rrugën e teknologjive të tjera në zhvillim, nga krijimi i konceptit në popullimin e tregut.

Faza e ardhshme, konsolidimi brenda një nëngrupi të kompanive të hershme të suksesit, mund të vijë me shpejtësi, pasi disa kompani të financuara nga investimet  vazhduan të marrin fonde të vazhdueshme vitin e kaluar. Pa marrë parasysh se si këto zhvillime shfaqen – dhe si pjesët e blockchain janë ndërtuar, rafinuar dhe standardizuar duke shkuar përpara – do të përcaktojnë se si kapitalistët sipërmarrës do t’I qasen investimit në sektor në të ardhmen. /PCWorld Albanian

The post Teknologjia Blockchain appeared first on PCWorld Albanian.


(ICT Media)

About Bruno Sholla

Check Also

Apple nxjerr në shitje këllëfët me bateri për iPhone XS, XS Max dhe XR

Ditën e djeshme Apple filloi shitjet e këllëfëve prej silikoni me bateri për iPhone XS, ...